Jachting mládeže – až se jaro zeptá…

Činnost mládeže našeho spolku se zaměřuje na provozování sportovního jachtingu na lodích třídy Cadet. V posledních letech se nám podařilo rozšířit závodní činnost dětí, poskytnout dětem zázemí v podobě nákupu nového vybavení, lodí, plachet a přívěsného vozíku pro přepravu lodí na závody. Širší prezentací tohoto sportu se podařilo získat více zájemců o tento sport. Pro zajištění jejich činnosti je plánováno pořízení další plně vybavené závodní lodě Cadet.

Dvouposádková juniorská lodní třída Cadet byla vyprojektována v Anglii Jackem Holtem v roce 1946. Cadet je dlouhý 3,22 m a váží okolo 54 kg. Posádka obsluhuje 3 plachty – hlavní plachtu a kosatku, na boční a zadní kurz se přidá spinakr. Na Cadetu je možné začít jezdit již v 7 letech. Horní věková hranice je 17 let, kde jachtař přechází na jinou lodní třídu.

Lodní třída CADET je tradiční mezinárodně rozšířená dětská lodní třída, ideální pro přípravu žáků pro postup na další spinakrové lodní třídy, určené pro dospělé závodníky. Za dobu své existence vychovala po celém světě mnoho vynikajících jachtařů, včetně českých olympijských reprezentantů.

S příchodem jara rádi uvítáme nové zájemce o tento krásný sport. Sportovní činnost probíhá zejména o víkendech na rybnících, přehradách a jezerech po celé naší republice. Účastníme se i mezinárodních závodů na krásných jezerech v Polsku a Německu. V týdnu mají děti trénink na Labi v naší loděnici.

A nejenom jachtingem živ je jachtař.

8. a 9. ledna proběhl tradiční lyžařský závod „Skiregata“ ve Vítkovicích. Rodiče a děti si užily krásný víkend na lyžích. V neděli proběhl závod ve slalomu na lyžích nebo snowboardu. Druhé kolo závodu je již tradičně v dubnu na lodích na vodě.

V zimě také probíhala údržba lodí. Děti spolu s rodiči a trenéry brousily, lakovaly, natíraly, aby bylo vše připravené na novou sezónu.

Sezónu začínáme jarním víkendovým soustředěním v Plzni  26.-27. března  a 2-3. dubna na místním Boleveckém rybníku. Labe v Roudnici máme po zimně ještě silné a tak rádi využijeme pohostinnosti dalších jachetních klubů s klidnější vodní plochou. Velké jarní soustředění pro děti bude na velikonoce – od 13. do 17. dubna na Nechranicích. To již bývá krásné počasí. Na Nechranicích přivítáme také nováčky a zájemce o náš sport. Bude zde dostatek lodí a trenérů, aby si zájemci mohli vyzkoušet kouzlo pohybu na vodě pouze silou větru. Řada z nás už tomu beznadějně propadla.

„Tato je pořádána za podpory města Roudnice nad Labem“

Bližší informace zájemcům o náš vodní sport poskytne Pavel Štursa. Můžete se něj obrátit telefonem 777 916 223 nebo mailem ycroudnice@seznam.cz. Další informace najdete na webu našeho spolku www://ycrroudnice.cz

Pavel Štursa

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky a jeho autorem je YCR Admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.